Print this page Generate PDF

Обавјештења и информације

Број читања: 1417
25. 02. 2014.

Презентација Агробуџета за 2014. годину

Категорија: Новости
Објавио/ла: vladimir
Представници Савјетодавне службе у биљној производњи, Службе за селекцију стоке и Службе за пољоприввреду и рурални развој општине Шавник представиће шавничким пољопривредницима, у сриједу 26. фебруара у 11:00 часова, у сали СО Шавник, мјере Агробуџета за ову годину. Пољопривредни произвођачи са ових подручја моћи ће да чују на који начин у 2014. години могу остварити субвенције и подршку инвестицијама.
Овогодишњи Агробуџет, као најважнији документ за пољопривреднике, по први пут је усвојен у јануару, па ће произвођачи моћи на вријеме да се упознају са висином подршке коју могу да очекују, критеријумима и условима за остваривање, те ће моћи правовремено да планирају своју производњу.
Ове године уведене су бројне новине. У сточарској производњи уведена је већа подршка за тов јунади из сопствене репродукције, како би се смањио увоз јунади. Нов је и начин подршке мљекарству, у циљу повећања квалитета сировог млијека. Фармери који мљекарама буду предавали већу количину квалитетнијег млијека имаће и већу премију, него прошле године. Подржаће се и набавка апарата и опреме неопходне за унапрјеђење квалитета млијека, као што су лактофризи. Уведена је и подршка инвестицијама за виноградаре, воћаре, маслинаре, повртларе, као и за производњу љековитог биља. Са више новца подржаће се и инвестиције у прераду на породичним газдинствима, органска производња, улазак у поступак заштите производа ознакама, као и увођење ХАЦЦП-а и стандарда квалитета. Подржаће се и оснивање кооператива. Пољопривредним произвођачима указано је да ће  даље Министарство и ове године са 50 одсто подржавати осигурање објеката, усјева и стоке.