Print this page Generate PDF

Обавјештења и информације

Број читања: 707
07. 02. 2020.

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Категорија: Новости
Објавио/ла: vladimir

Мостар, фебруар 2020.


САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ


ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА – ЦРНА ГОРА
Регионална размјена праксе управљања отпадом


С циљем међусобног увезивања, јачања прекограничне сарадње те размјене искустава и праксе управљања отпадом, представници јавних комуналних подузећа и општина Шавник, Жабљак и Пљевља из Црне Горе су у периоду 04-06.02.2020. године посјетили Босну и Херцеговину. Учесници из Црне Горе су, овом приликом, видјели на који начин је уређен систем управљања отпадом у Јабланици, Прозор – Рами и Коњицу. Посебна пажња је посвећена кључним проблемима са којима се суочавају локална комунална подузећа, попут: проблема финансијске одрживости, људских и техничких капацитета, имплементације техничких планова управљања, неосвијештености и не-едуцираности грађана и др.

Тренутна пракса управљања отпадом такођер је била тема округлог стола, „Анализа тренутне ситуације управљања отпадом у 6 опћина“, који је одржан 04.02.2020. године у Прозор Рами с циљем финализације Ситуационе анализе, која је у претходном периоду проведена у 6 општина (Јабланица, Коњиц, Прозор-Рама, Жабљак, Пљевља, Шавник). Догађају су присуствовали представници јединица локалне самоуправе, јавних комуналних предузећа те представници невладиног сектора из БиХ и ЦГ.
 
Студијска посјета је организована у оквиру пројекта „Заједнички напори за 5% мање отпада“ који финансира Европска унија у износу од 493.000 ЕУР, а имплементира Удружење за подузетништво и посао ЛиНК (БиХ) у партнерству са опћином Јабланица (БиХ), општином Шавник (ЦГ), те Пчеларским удружењем Матица, Пљевља (ЦГ). Пројекат се проводи у оквиру ЕУ Програма Прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора


За више информације, молимо контактирајте:
Томислав Мајић, предсједник Удружења ЛиНК
Тел/Фаx: +387 36 580 151, Моб: +387 61 198 030, Е-маил: инфо@линкмостар.орг